Saturday, 8 June 2013

semua yang ditentukanya Baik !Disini admin nak kongsi salah satu cerita dari buku kesayangan cinta hati sy yang memang setiap bulan dan tahun sy akan ulang baca. Saya xpernah jemu baca. Sebab buku ni berikan kita semangat yang kuat untuk menerima takdir dan bercinta dengan NYA. Percayalah semua yang ditentukan-Nya adalah yang terbaik !

Dari kitab karangan Syed Alwi Alatas: BILA ALLAH MENDUGA KITA

“ Saya mendengar kisah menarik ini dari seorang Ustaz, nahawa Ibnu Taimiyah b’cerita ttg seorang menteri yg sllu m’jwb ‘baik’ setiap kali ditanya pendapatnya ttg sesuatu. Suatu hari menteri itu menghadiri acara makan malam bersama raja. Ketika sedang memotong buah, raja dgn x tersengaja telah mencederakan jari telunjuknya sendiri. Pisau yang digunakan utk memotong buah telah menyebabkan jari telunjuknya terpotong dan merasa kesakitan. Raja pun bertanya pada menteri yg duduk disebelahnya tentang kejadian yg baru saja dialaminya.

“Baik, wahai Raja.” Jawab menteri itu tanpa keraguan.

“Apa? Kamu katakan ini baik ???” Raja terperanjat dgn jwpan itu.

“Ya, wahai raja. Itu baik.”

Raja sgt marah dengan jawapan itu. Mana mungkin jarinya yg luka spt itu dianggap sbg hal yg baik ? Maka dia memerintahkan menteri itu ditangkap dan dimasukkan dalam penjara. Kemudia raja mengunjungi menterinya dipenjara dan bertanya padanya ,

“sekarang, apa pendapatmu ttg keadaanmu sendri, masih mau berada dalam penjara spt ini ?”

“Baik, wahai raja.” Jawab menteri itu tanpa ragu.


Mendegar jawapan itu, Raja menjadi semakin marah dan segera meninggalkan menteri itu. Dia merasa menterinya itu sgt bodoh dan keterlaluan dlm memberikan pendapat. Bbrapa hari kemudian, raja pergi berburu didalam hutan ditemani menterinya yang lain kerana menteri yang biasa menemaninya telah dipenjarakan. Mreka pun berangkat dengan kuda menuju ke hutan. Oleh kerana menteri yg baru tidak biasa dgn cra raja menunggang kuda, akhirnya dia tertinggal jauh dibelakang. Mereka terpisah dan akhirnya raja sendri tersesat didalam hutan. Bukan hanya tersesat, raja juga ditangkap oleh sekumpulan penyembah berhala yg tinggal didalam hutan.

Raja t’sebut ditahan oleh para penyembah berhala dan ditetapkan oleh mereka sbg korban utk berhala mereka. Mereka melakukan upacara selama 7 hari dan pada hari ke-7 mereka membawa raja ke tempat persembahan. Saat raja sudah siap utk dikorbankan, mereka melihat jari telunjuk raja terpotong, lalu mereka menjadi ragu untuk mengorbankan raja. “kita hanya mempersembahkan yang terbaik dan sempurna pada berhala kita.” Kata ketua suku yg memimpin upacara tersebut. “Orang ini jari telunjuknya terpotong, jadi dia tidak layak utk mnjadi korban.”

Dgn itu, mereka melepaskan raja tersebut dan beliau kembali ke kerajaanya dengan gembira.

Selang beberapa hari slps peristiwa itu, raja teringat akan kata-kata menteri yg telah membuatnya marah ketika jarinya terpotong. Dia segera ke penjara dan b’kata kpd menteri itu “ apa yang kamu katakan ketika jari saya terpotong memang betul. Itu memang perkara yang baik.” Lalu raja menceritakan ttg apa yang dialaminya hingga akhirnya dia selamat dari ancaman kematian. Menteri itu tersenyum sambil berkata, “ saya berada dalam penjara juga adalah perkara yang bailk kerana jika sy pergi dgn raja pd hari itu sy juga akan tertangkap. Tentu sya yang akan dijadikan korban kerana anggota tubuh saya lengkap dan tidak ada cacat.” Maka Ibnu Taimiyah menutup cerita dengan mengatakan,”semua ditetapkan oleh Allah adalah baik.”  YA, semua yg ditentukanNYA baik, walaupun kita mungkin belum atau tidak mengetahui kebaikan yang ada disebalik ketentuan itu :D


0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com